20 Jan, 19

Így még nem láttad a Sas-hegyet!

Résztvevők életkora: 1-77 év. A hegy megközelítése titkos kapun át. Hegyi vezetőnk: Etter Dénes, az alsó birodalom egyik legjobb ismerője. Időjárás: Pazar napsütés. Ennyiből már sejthető, hogy idei őszi sétánk nagy sikert aratott!

A törzstagok tudják, hogy az sem lenne unalmas, ha minden évben tavasszal és ősszel egyszerűen körbesétálnánk a Sas-hegyi tanösvényen. De néha rendkívüli újdonságokkal is szolgál a hegy. Például idén. Nem a hegytetőn és nem a Dayka Gábor utcai oldalon találkoztunk, hanem a hegy másik oldalán, a Bod Péter utca fölött. Ez azért is jó volt, mert új emberek gyülekeztek a kis füves focipálya mellett. Olyanok, akik a környéken laknak, régen lelkesednek a Sas-hegyért, de az Egyesület életébe eddig még nem kapcsolódtak be. Majd most! Szeretettel várjuk őket következő rendezvényeinken.

Etter Dénes polgári természetvédelmi őrt néhányan már régen ismertük, és titkos rajongói is bőven akadnak.

Olyanok, akik nagyon lájkolják. Ennek oka, hogy a Sas-hegy és természetvédelem című FB oldalán szinte minden nap lenyűgöző fényképeket tesz közzé arról, amit a terület bejárása közben lát. A napokban például a képeken a vörös árnyalatai dominálnak. A cserszömörce bokrok élénkpiros levelein átsütő napfény, a berkenyék fehérrel bepöttyözött bogyói, az egymáshoz közeli virágos kőrisek zöld, élénksárga és sápadt-bordó levelei, és a hegy fölött „szitáló” vörös vércsék narancssárgás fényben játszó szárnyfedő tollai. Dénes mindezt fényképeken megörökítette, és most nekünk élőben is megmutatta.

Már a bevezető beszélgetéskor kiderült, hogy évtizedek óta gyűjti az ismereteket a hegy és a természetvédelmi terület történetéről. Tudod, hogy hol állt a Saxlehner-villa a Sas-hegyen? Tudod, hogy Siklósi Engelbert, a Sas-hegy magányos természetvédelmi őre milyen problémákkal küszködött a ’80-as évek elején? Ha ehhez hasonló kérdéseid vannak, Etter Dénest érdemes meghallgatnod. Nagyon élveztük a beszélgetést és a sétát is.

Legjobban a gyerekek szokták átélni azt az izgalmat, mikor egy előre beharangozott esemény megvalósulására várnak. Mi is így készültünk arra, hogy egy kilométeres séta után új nézőpontból pillanthassuk meg a Sas-hegyet. Mentünk, kapaszkodtunk, egy-egy sóskaborbolya bokornál vagy madárodúnál megálltunk, aztán egyszer csak kibontakozott előttünk a várva-várt kép. Tényleg gyönyörű volt. Alul tucatnyi színben játszó hegylábi erdő, fönt a fehér dolomit gerincek és völgyek – úgy ahogy eddig még sosem láttuk. További fényképek ide kattintva elérhetőek fotógalériánkban.  (GaGyu)