18 Dec, 18

Ismét veszélyben Budapest legértékesebb természetvédelmi területe

Szeretnénk, hogy sokan szerezzenek tudomást arról, hogy a Sas-hegyen található kb, 30 hektárnyi Természetvédelmi Terület ismét veszélyben forog. 

Az itt fennmaradt növény- és állatvilág európai hírű. A meglévő eredeti életközösségek fennmaradásának kulcsa az, hogy megszűnjön az élőhelyek erodálása és az állandó zavarás. 

A Budaörsi utat a Hegyalja úttal a Dayka Gábor utca köti össze. Az utcát a Természetvédelmi Területtől egy keskeny, bokrokkal és fákkal benőtt úgynevezett "puffer" zóna választja el, melynek szerepe a szigorú védettséget élvező terület védelme. 

A Dayka Gábor utca északi szakasza forgalom elől elzárt terület, melynek fásítását a Sas-hegy Védő Egyesület aktivistái végezték el. Jelenleg csak gyalogosan, kerékpárral lehet rajta közlekedni.Történtek már korábban is komoly próbálkozások ennek a szakasznak a megnyitására de mindig sikerült megakadályozni. Most ismét önkormányzati "hátszéllel" próbálják elérni, hogy az átmenő forgalom megvalósulhasson. 

Lelki szemeinkkel már látjuk, ahogy a hétvégi Balatonra tartók hada ezen az utcán próbálja a dugót kikerülni. Ez óhatatlanul a védett terület zsugorodásával és az ott élő növényzet és állatállomány degradálásával jár. 

A megnyitásra tervezett út nyomvonala a Gazdagréti lakótelepet ellátó víztározó közvetlen közelében haladna, melynek műszaki biztosítása az építkezés költségeit ésszerűtlen mértékben növelné meg. 

Köszönjük, ha Ön is támogatja célkitűzéseinket és rendezvényeinken való aktív jelenlétével tiltakozik a Dayka Gábor utca gépjárműforgalom számára történő megnyitása ellen. 

További információkért és friss hírekért kérjük látogassa meg a Sasadi környezetbarát közlekedés megszervezéséért tenni akaró közösségünk által létrehozott weboldalt.

A BKK leveléből: "Szükségesnek érezzük, hogy az Újbuda Önkormányzat a tervezett állapotról, esetleg tervezett változatokról az érintett lakókkal egyeztessen, és a vélemények figyelembe vételével készüljön el a végleges állapot" 

Idézet egy korábbi dokumentumból, a 2010. dec. 2. –i Közmeghallgatás jegyzőkönyvéből, melynek 8. pontja alatt tiltakozott a Sas-hegy Védő Egyesület a Dayka Gábor utca közútként megnyitása ellen. A Polgármester írásbeli válasza: „Tájékoztatom, hogy a Bp. XI. ker. Dayka Gábor utca megnyitása és átépítése nem szerepel Önkormányzatunk tervei között. A megnyitás előkészítésének alapja a KSZT módosítása, mely a Főépítészi Iroda hatáskörébe tartozik. A fenti területre jelenleg nincs érvényben levő KSZT, így egy esetleges későbbi útmegnyitáshoz nem rendelkezünk a szabályozási szélességhez szükséges adatokkal.”(KSZT: Kerületi Szabályozási Terv)